Huidige salderingsregeling zonnepanelen tot 2023!

Column maart 2020 door Michel Bruijn

Regelmatig krijgen wij de vraag of investeren in zonnepanelen nog wel verstandig is, nu bekend is dat de salderingsregeling verandert op 1 januari 2023? “Ja, juist nu!” is ons antwoord. Naast isolerende maatregelen is investeren in zonnepanelen nog steeds de beste investering die u kunt doen op het gebied van verduurzaming en uw portemonnee.

In 2019 heeft Minister Wiebes bekend gemaakt dat de huidige salderingsregeling verandert per 1 januari 2023. Vanaf dat moment bouwt de overheid de regeling af. In 2031 stopt de regeling volledig. De salderingsregeling is in het leven geroepen om zonnepanelen, die voorheen meer dan 5x zo duur waren, financieel interessant te maken. De regeling kost de overheid echter veel geld en omdat de, nu veel goedkopere, zonnepanelen zichzelf toch al gemakkelijk terug verdienen (ook zonder subsidies), wil de regering af van deze regeling.

De regeling houdt in dat je voor de stroom die je opwekt met de panelen, evenveel geld ontvangt als dat je betaalt voor de stroom die je afneemt, inclusief alle belastingen. Als de regeling wordt afgebouwd, zal daar, voor de gebruiker, een negatief verschil in ontstaan.

Waarom dan toch juist nu investeren in zonnepanelen?

  • Nog nooit zijn zonnepanelen zo goedkoop geweest. Dat i.c.m. met de eindigende financiële regelingen, is het nu het moment;
  • Nu nog 3 jaar profiteren van 100% salderingsregeling (daarna nog slechts 8 jaar afbouwend);
  • Nu nog profiteren van 100% BTW teruggave*;
  • Milieu Centraal berekende dat het geld dat je investeert in zonnepanelen, met gebruik van BTW teruggave, net zoveel oplevert als 7% op de spaarrekening (bron: milieucentraal.nl);
  • Minder afhankelijk van energieleverancier en daarmee minder last van stijgende energieprijzen;

*Betreft een overheidsregeling waarop wij geen garanties kunnen geven.

Heeft u vragen over deze column? Wij beantwoorden deze uiteraard graag! Neem contact met ons op.


Informatie:
Iedere maand verschijnt er een column van Installatiebedrijf P. Bruijn in de plaatselijke weekbladen van Heerhugowaard, Langedijk en omgeving.

Op de hoogte blijven?